Typische huizen in Malta

Villa’s en Bungalows
Vrijstaand of twee-onder-een-kaphuizen met omgevende tuinen. Ook hebben sommigen een privé of gedeeld zwemband. Een bungalow heeft alle voorzieningen op een verdieping. Bij een villa daarentegen is dit vaak verspreid over twee verdiepingen. Vrijstaande woningen zijn normaal gesproken gebouwd op ongeveer 1350m².

Rijtjeshuizen
Moderne huizen met twee verdiepingen. Deze onroerende goederen zijn, normaal gesproken, te vinden langs brede straten naast elkaar in nieuwbouwwijken. Ze hebben vaak een gevel van ten minste 6 meter, garage, voor- en achtertuin en drie slaapkamers. Prijzen variëren naar aanleiding van de locatie en afwerking.

‘Houses of character’ en boerderijen
De lokale bevolking en buitenlanders hebben sinds vele jaren oude, onbewerkte boerderijen en stadshuizen gekocht. Deze zijn vervolgens verbouwd tot moderne onroerende goederen met alle vereiste apperatuur terwijl ze nog steeds de charme en het karakter behouden dat deze unieke panden bieden. Het zijn fantastische huizen met stenen bogen, houten balken, zonnige binnenplaatsen, tuinen met zwembaden en nog veel meer. Deze ‘houses of character’ kunnen gekocht worden in verbouwde of niet-verbouwde staat in een stad of op het platteland.

Apartementen, penthouses en maisonettes
Deze zijn de meest voorkomende type woningen op het eiland. Variërend van studio’s tot grote apartementen met uitzich op zee of penthouses met grote terassen en adembenemende uitzichten over de kristalheldere Middellandse Zee. Men kan voor een klein onafhankelijk apartement kiezen, of voor een grotere met voorzieningen als gedeelde zwembaden, tuinen of havens. De meeste apartementen langs de kust en hooggelegen gebieden hebben prachtige uitzichten op zee of over land. Maisonettes zijn een variatie op apartementen, ook zij maken deel uit van een blok maar zij hebben een eigen voordeur. De begane grond heeft een eigen tuin en de bovenste verdieping heeft een eigen (dak)terras.

Speciaal aangewezen gebieden
Malta en Gozo hebben een goede selectie van luxe onroerende goederen. De ontwikkelingen hiervan zijn gekenmerkt door de lokale autoriteiten als speciaal aangewezen gebieden (Special Designated Areas, SDA). Hier zijn geen beperkingen voor buitenlanders om een onroerend goed aan te schaffen. Deze gebieden zijn verspreid over twee eilanden en bestaan vaak uit recent ontwikkelde panden bedoeld als luxueuze woningen. Vaak bestaan ze uit meerdere apartementen, maisonettes en penthouses gebouwd met een gemeenschappelijk thema op een uitgebreid stuk grond. Vaak met een meerwaarde door de locatie, afwerking en faciliteiten. De locaties zijn onder andere Portomaso, Pendergardens in St. Julian’s. Tigne Point and Fort Cambridge in Sliema, Fort Chambray en de Kempinsky woningen in Gozo, Tas-Sellum in Mellieha, St. Angelo Mansions bij de Vittoriosa haven, Madliena Village, Ta Monita, Metropolis en Smart City.